Kierrätys säästää luontoa

Mitra asunnoissa on helppo kierrättää

Harva meistä pystyy elämään täysin jätteetöntä elämää ja jätteitä syntyy kotitaloudessa joskus yllättävänkin suuria määriä. Jätekeräyspisteisiin ei saa jättää mitään sinne kuulumatonta tavaraa, vaan ainoastaan lajitteluastioihin tarkoitettua jätettä. 

Yllättävien ja lajittelemattomien jätteiden poisviennit ovat aina ylimääräinen kustannus jätehuollolle, joka vaikuttaa pitkällä aikavälillä jopa suoraan vuokrahintoihin. On siis hyvä kerrata, mitä jätekeräyspisteisiin voi viedä ja mitkä asukkaan kuuluu kierrättää omatoimisesti. 

Yhdessä kohti yhteistä päämäärää 

Mitralla pidetään tarkasti huolta, että jätteidenkeräyspisteet pysyvät siistinä ja sinne mahtuu tuomaan omat kierrätettävät jätteet.

— Monissa kohteissa esimerkiksi pahvilaatikkoja ei litistetä, joten keräysastiat täyttyvät paljon arvioitua nopeammin, kertoo Mitran hallinnollinen isännöitsijä Katja Luukkonen. 

Jätekatokseen kuulumattomat jätteet, esimerkiksi patjat, huonekalut tai lipastot joudutaan aina kuljettamaan kiinteistöhuollon toimesta erikseen jäteasemalle. 

Sekajätteen tyhjennys on kallista, joten oikein lajittelemalla sekajätteen tyhjennysväliä pystytään pidentämään ja näin ollen sitä kautta saamaan myös säästöjä.

Mitä voit kierrättää omassa jätekatoksessa?

Asuntojen omaan jätekatokseen voi viedä vain kotitalouden jätteet lajittelemalla ne niille varattuihin astioihin. Erilliset astiat löytyvät: kuivajätteelle, biojätteelle, lasille, metallille, muoville ja paperille. 

Biojätteeseen voi laittaa kaikki maatuvat jätteet paperikassissa, sanomalehteen käärittynä tai biojätteelle tarkoitetussa roskapussissa. Muovipussit eivät kuulu biojäteastiaan, vaan niille on oma astiansa.

— Paperinkeräysastiaan ei voi myöskään laittaa muovitettua kartonkia tai pahvia, Luukkonen muistuttaa. 

Luukkonen muistuttaa myös, ettei rasvaa saa kaataa viemäriin, vaan se pitää jähmettää ja laittaa biojäteastiaan, tai vastaavasti suljettavaan kanisteriin tai tölkkiin ja kuivajäteastiaan.

Sekajätteeseenkään ei voi laittaa kaikkea

Sekajäte ei ole nimensä mukainen siinä mielessä, että sinne ei voi laittaa kaikkea sitä, mille ei löydy jätekatoksesta omaa lajitteluastiaa. 

— Paristoja ei voi laitaa, eikä mitään vaaralliseksi luokiteltavia jätteitä, kuten maaleja, liimoja, lakkoja tai aerosolipakkauksia, Luukkonen kertoo. 

Sekajätteeseen voi kuitenkin laittaa esimerkiksi rikkinäiset astiat, jotka eivät kuulu lasikeräykseen. Myös rikkinäiset vaatteet ja vaipat kuuluvat nimenomaan sekajätteeseen. Kissanhiekkaa ei saa laittaa vessanpönttöön, sillä se voi tukkia putkistoa. Kissanhiekka kuuluu sekin siis sekajätteisiin. 

Minkä kierrätyksestä asukkaan on huolehdittava itse? 

Asukkaiden omaan jätekatokseen ei voi jättää isoja jätteitä, kuten huonekaluja, patjoja, mattoja, jääkaappeja, autonrenkaita, rakennus- ja remonttijätettä, vaan nämä tulee viedä jäteasemille.

— Esimerkiksi metalliromujen, isojen sähkölaitteiden ja puutarhajätteen pienerien vieminen on ilmaista, mutta muista isoista jätteistä jäteasema veloittaa oman hinnaston mukaisesti, Luukkonen lisää. 

Etelä-Karjalan jätehuollon verkkosivulla on erittäin hyvät ohjeet jätteiden kierrätykseeen ja löydät sieltä myös aina ajantasaisen kotitalousasiakkaiden vastaanottohinnaston. 

Tutustu aiheeseen muualla:

Lajittelun tietopankki
Lajittelun ABC