Ti, 29.3.2022 - 14:35

Mellonlahden vedenlaadun parantaminen on urakkana ensimmäinen laatuaan Suomessa

Vastuun urakasta kantoi Mitra Imatran Rakennuttaja Oy. Urakka toteutettiin yhteistyössä Imatran Kiinteistö- ja aluepalvelut Kipan sekä usean paikallisen yrityksen kanssa.

Mitra on julkaissut raportin yhtiön viime vuoden urakoista. Tässä jutussa rakennuttaja Henry Tapiola kertoo hieman tarkemmin kahdesta suurimmasta urakasta eli Mellonlahden parantamisesta ja Imatrankosken urheilukentän uusimisesta.

Mellonlahden vedenlaadun parantaminen

Urakka käynnistyi viime vuoden elokuussa ja sähköjä lukuun ottamatta projekti valmistui tammikuussa 2022.

- Mielenkiintoisin urakka viime vuonna oli ehdottomasti tämä Mellonlahden vedenlaadun parantaminen, vaikka se onkin viivästynyt sähkökeskukseen tarvittavien komponenttien toimitusvaikeuksien takia. Sähkökeskus pitäisi saada kesään mennessä valmiiksi. Kesällä 2022 tehdään myös alueen ympäristön viimeistelytyöt, Henry kertoo.

Urakassa Mellonlahden pohjaan upotettiin kaksi purkuputkea ja Vuoksen puolelle rakennettiin pumppaamo, josta puhdasta vettä pumpataan 200 l/s Mellonlahteen ja vanha vesi poistuu purkuputkia pitkin Vuokseen. Tulevaisuudessa Mellonlahden vedenlaatu paranee ja lahti voidaan ottaa paremmin virkistyskäyttöön. Vedenlaadun muutokset kiinnostavat myös Kaakkois-Suomen ELY-keskusta, joka oli projektissa rahoittajana. Veden odotetaan paranevan kahden vuoden kuluessa.

Imatrankosken urheilukenttä uusittiin vuonna 2021

Mitra kilpailutti Imatrankosken urheilukentän paikallisten kanssa pohjatöiden osalta. Pintarakenteet kilpailutettiin laajemmin.

- Kenttää jouduttiin korottamaan, ettei Fortumin savipato tule kaivettaessa missään vaiheessa vastaan. Fortumilta oli henkilökuntaa varmistamassa, ettei kaivaukset osu savipatoon. Tarkkaa koordinaattia ei ollut, missä kohtaa savipato maan alla menee, joten valvontaa jouduttiin tehostetusti tekemään koko työmaan ajan, Tapiola kuvailee.

Imatrankosken urhelukentän putkistojen asennus elokuussa 2021, Mitra.

- Kenttä on muuten valmis, mutta kesäksi pystytetään vielä salibandykaukalo ja juoksuratojen viivat maalataan, hän jatkaa.

Imatrankosken kentän valaistuksessa ja sähköistyksessä huomioitiin myös Imatran RR-ajot, joissa kenttä toimii varikkoalueena. Alueelle rakennettiin vesi ja sähköpisteet, jotka voidaan ottaa käyttöön tapahtuma-aikana ja näin ollen tapahtumaan ei tarvitse vuokrata ja rakentaa erillisiä sähköpisteitä.

Myö hoidetaan

Vuonna 2021 joidenkin materiaalitoimitusten takia työt viivästyivät koronan takia, mutta muuten epidemia ei Mitralla urakoita hidastanut eikä työmaita jouduttu onneksi sulkemaan.

Viime vuonna aloitetut aluesaneeraukset Virasojalla, Karhukalliossa ja Vintterissä jatkuvat tänä vuonna. Tämän vuoden painopiste Mitralla onkin katusaneerauksissa.

Koko raportti viime vuoden investoinneista ja saneerauksista on luettavissa ao. liitteestä

Raportti vuoden 2021 investoinneista ja ylläpidosta

Lassi Nurmi
Toimitusjohtaja
05 235 2850
Henry Tapiola
Rakennuttaminen, hankekehitys
05 235 2827